• 11/05/2018
    Soru :
    Cennet
    Merhaba Hocam. 54 yaşındayım. 2008 yılında sol memede ele gelmeyen kitle olarak biyopsi yapıldı, sonucum temiz cıktı ve mamografi kontrolundeyim. Bu ay çekilmiş olduğum mamografi ve ultrason sonuçlarımı kısaca aşağıda yazıyorum. Nasıl ilerlemem daha doğru olur, yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Tesekkurler. Sol meme: üst dış kadranda fokal asimetri üzerine süperpoze görünümde çok düşük dansiteli amorf kalsifikasyon kümesi mevcuttur. 2015-2016 MGler ile karşılaştırmalı incelemede kalsifikasyonlarin sayısında ve dansitesinde minimal artış dikkati çekmiştir. Şüpheli kitle lezyonu, yapısal bozulma, asimetri, cilt kalınlaşması ve retraksiyon saptanmamıştır. Ultrasonografi: Mamogragide tanımlanan alanlarda belirgin sınır veren lezyon saptanmamistir. Ancak sol meme saat 12 hizasinda areoladan 3 cm mesafede 6.5×4 mm boyutunda keskin sınırlı oval şekilli paralel yerleşimli hipoekoik lezyon mevcuttur. Sonuç: BIRADS-4. ONERI: sol üst dış kadrandaki kalsifilasyonlara mamografi eşliğinde işaretleme sonrası şoku tanısı önerilir.
    12/05/2018
    Yanit :
    Prof. Dr. Levent Çelik
    Mikrokalsifikasyonlar durumunda en hassas biyopsi yöntemi stereotaksi veya daha iyisi tomosentez rehberliğinde vakum biyopsi yapılmasıdır. Eğer vakum biyopsi ile sonuç bir kanserin erken evresi şeklinde gelir ise size tedavi edici operasyon gerekli planlamalar ile yapılır. Eğer sonuç iyi gelir ise ameliyattan kurtulmuş olursunuz.
     
    İşaretleme sonra cerrahi olarak o bölgenin çıkarılması vakum biyopsi öncesinde çok yapılıyor idi, o bölge tel ile işaretlenir, cerrah o bölgesi tanı amacı ile çıkarıp patolojiye gönderir. Eğer sonuç kötü gelirse bir daha tedavi edici cerrahiniz planlanıp yapılır. Günümüzde şartlar uygun ise ilk tanı amaçlı işaretleme ile yapılan cerrahinin yerine vakum biyopsi yapılmaktadır.
     
    Vakum biyopsinin yeni gelişen teknolojik bir uygulama olduğu için daha pahalı olmasıdır.
     
    Meme radyolojisi konusunda uzmanlaşmış bir radyologla bunları konuşmanızı ve size en uygun kararı vermenizi öneririm. Geçmiş olsun. 

<< Geri Dön